A téli hideg, borongós időjárás köztudottan kedvez a vírusos megbetegedéseknek: az influenzának és egyéb felső légúti betegségeknek. Hogyan készíthetjük fel szervezetünket a betegségekkel szemben?

Próbáljunk odafigyelni a megfelelő mennyiségű  testmozgásra, a pihentető alvásra és a stressz elkerülésére. Mindemellett ezekben a hónapokban kiemelten fontos a vitamindús, kiegyensúlyozott táplálkozás.

Számos olyan étel létezik, amely nagy mennyiségben tartalmaz az immunrendszerünk számára fontos vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezek közül gyűjtöttünk most össze néhányat nektek.

Citrusfélék

Immunerősítés hallatán elsőre mindenkinek a c-vitamin jut eszébe. A c-vitamint az emberi szervezet nem képes sem előállítani, sem raktározni, ezért különösen fontos, hogy naponta gondoskodjunk megfelelő c-vitamin bevitelről. Szerencsére számos élelmiszer tartalmaz c-vitamint. A citrusfélékben például mind nagy mennyiségben van jelen ez a jótékony vitamin, ezért bátran fogyasszunk narancsot, mandarint, pomelót, grépfrútot vagy teánk ízesítéséhez friss citromot vagy limeot. Mivel azonban a c-vitamin magas hőmérsékleten lebomlik, ezért igyekezzünk a már fogyasztható hőmérsékletű teához adni a citromlevet, így garantálhatjuk a magasabb vitamin tartalmát.

Habár az egyik legjobb c-vitamin forrás, mégis sokan nem tudják, hogy a friss paprika háromszor annyi c-vitamint tartalmaz (adott mennyiségre vonatkoztatva) mint a narancs. Fogyasszunk szendvicsünkhöz paprikát!

Áfonya

Az áfonya nem csak finom, de nagyon jó hatással van szervezetünkre. Az áfonya antocianint tartalmaz, ami egy flavonoid típusú vegyület. A flavonoidok bizonyítottan jelentős szerepet játszanak a felső légúti traktus fertőzéseivel szembeni védekezésben. Az áfonyát fogyaszthatjuk magában, müzlihez vagy zabkásához keverve, vagy kekszekbe, süteményekbe sütve.

Gyömbér

A gyömbér szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása igen sokrétű. Gyulladáscsökkentő és immunerősítő tulajdonságai miatt akár betegség megelőzésre, akár egy felső légúti panasz enyhítésére is remek alternatívaként szolgálhat. Mindemellett kedvező az emésztésre gyakorolt hatása is: étvágy gerjesztésre és hányinger csökkentésére is használhatjuk.

Jellegzetes íze, erős aromája miatt sokan szeretik. Számos felhasználási módja létezik: a gyömbérből főzhetünk teát, használhatjuk fűszerként a legkülönbözőbb ételekhez (csirkehúshoz, halfélékhez, indiai levesekhez, kekszekhez, süteményekhez), de akár kandírozva is finom csemege lehet. A nyári napokon kellemes felfrissülést nyújt limonádéhoz keverve.

Fokhagyma

Bár erős illata miatt sokan kerülik a fogyasztását, nagyszüleinktől már biztosan hallottunk a fokhagyma jótékony hatásairól. A hagyomány, mint már sokszor tapasztalhattuk, nem alaptalan. A fokhagyma egy alliin nevű aminósavat tartalmaz, amely a gerezd felszeletelésekor vagy összetörésekor enzimatikus hatásra egy allicin nevű vegyületté alakul. Az allicin egy gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású vegyület, melyet az alternatív gyógyászatban számos betegségre alkalmaznak immunerősítő funkciója mellet: enyhe vérnyomás emelkedés, cukorbetegség és a magas koleszterin terápiájának kiegészítő kezeléseként is használatos.

Húsleves

Bár a húsleves jótékony hatása nem  bizonyított a gyógyulás elősegítésében, mégis nagy népszerűségnek örvend, ha egy felső légúti vagy gyomor-bélrendszeri vírus fertőzés lever bennünket a lábunkról. Vajon mi lehet a húsleves titka? Mindenekelőtt egy könnyen emészthető étel, melyet a betegség hatására csökkent étvágy, és kellemetlen gyomorpanaszok ellenére is szívesen fogyaszthatunk. Kellemesen meleg, és a láz vagy hasmenés hatására történő folyadék és elektrolit veszteséget is képes pótolni. Ezen kívül a hagyományos recept alapján készült húsleves számos, az immunrendszer számára fontos vegyületet tartalmaz: a húsban fehérje és cink található, a zöldségekben és zöldfűszerekben pedig C-vitamin és antioxidánsok. 

Mindezeken kívül, számos jótékony hatású étellel erősíthetjük szervezetünket, próbáljuk őket tudatosan beépíteni a táplálkozásunkba!

Források és javasolt irodalom:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322412#which-foods-boost-the-immune-system

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3928210/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4863266/