Tudatos vásárlóként fontos tisztában lennünk azzal, mi mindent tudhatunk meg a boltokban vásárolt élelmiszerekről. Ugyanis nem teljesen önkéntes alapon osztanak meg velünk a gyártók információkat a termékeikről, hanem egy szigorúan szabályozott rendelet alapján, melyet 6 éve léptetett hatályba az Európai Unió. Számos olyan adat található az élelmiszerek címkéjén, melyet kötelező feltüntetni (sőt, az olvashatóság, a betűméret és a feltüntetett információk sorrendje is meghatározott), de vannak olyanok is, melyek önkéntesen jelölhetőek.

Mit kötelező feltüntetni a gyártónak?

A termék mennyisége: fontos, hogy itt a nettó mennyiséget kell feltüntetni, tömeg mennyiségben vagy űrtartalomban, a termék halmazállapotának megfelelően.

A termék megnevezése: A fantázianéven túl, mindenképpen fel kell tüntetni ez élelmiszer előírt megnevezését is, melynek utalnia kell a rajta végzett kezelésekre is (pl. porított, fagyasztott, liofilizált, stb.)

Az összetevők listája: minden összetevőt fel kell tüntetni, mégpedig tömeg szerinti csökkenő sorrendben. Tehát amit legelőször olvasunk, abból az összetevőből van a termékben a legtöbb, amit utoljára, abból a legkevesebb. Kiemelten jelölni kell minden olyan összetevőt, mely esetlegesen allergiás reakciót válthat ki. Az élelmiszeren kiemelt összetevőt (ami pl. a nevében is szerepel) százalékos arányban is fel kell tüntetni.

Eltarthatóság: Itt gyakran elakadunk, mert míg egy terméken azt látjuk, hogy “fogyaszthatóságot” tüntetnek fel, addig másokon “minőség megőrzési időt”.  A különbség nem véletlen! A fogyasztható kifejezés gyorsan romló élelmiszereknél használatos, ahol a lejárati dátumot követően nem ajánlott a termék fogyasztása, mert az élelmiszer eredetű fertőzéshez vezethet. Ezzel ellentétben a minőségét megőrzi kifejezés arra utal, hogy a termék a lejárati dátum után is biztonsággal fogyasztható, azonban ekkor már megváltozhatnak bizonyos jellemzői, pl.  az íze vagy az állaga.

A lejárati dátumok mellé minden esetben fel kell tüntetni a gyártó tárolási körülményekre vonatkozó előírását is. A dátum formátuma nap-hónap-év sorrendben kell megjelenjen, amennyiben a nap nincs feltüntetve, akkor a hónap végéig kell értelmezni az eltarthatósági dátumot

Gyártó vagy forgalmazó: Nevének és címének is szerepelnie kell a csomagoláson, hogy a vevő tudja, kihez fordulhat panaszával és kérdéseivel. Ezen felül néhány élelmiszer esetében az élelmiszer származási helyét is fel kell tüntetni (zöldségek, gyümölcsök, húsok).

Tápérték jelölés: Kötelezően feltüntetendő az élelmiszer energia tartalma, zsír tartalma (azon belül is kiemelten a telített zsírsavak mennyisége), fehérje tartalma, só tartalma és szénhidrát tartalma (azon belül kiemelten a cukor mennyisége). Ezeken kívül önkéntesen feltüntethető az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak mennyisége, a poliolok, a keményítő és a rost tartalom, valamint bármely olyan vitamin és ásványi anyag, melyet a termék jelentős mennyiségben tartalmaz.

Ezen kívül még számos dologról tájékoztatnak bennünket az élelmiszer címkék (pl. ökológiai gazdaságból származó termék, gluténmentes vagy diabetikus termékek, vitaminok napi referencia beviteli értékei, stb.), érdemes tehát a vásárlás során egy pillantást vetni rájuk, így tudatosítva választásunkat egy-egy termék vásárlásakor.

https://elelmiszerlanc.kormany.hu/elelmiszerek-jelolese

https://portal.nebih.gov.hu/-/termek-jelolese-ertekesitese

https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:304:0018:0063:hu:PDF