Hozzávalók:

  • 200g lencse
  • 2-3 db sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • Fél zeller
  • 1 tk só
  • 1 lapos ek cukor
  • 3-4 egész babérlevél
  • 1 ek ecet
  • kevés levespor
  • 2 dl tejföl
  • 1 tk mustár

A rántáshoz:

  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 ek liszt
  • 1 tk pirospaprika

Elkészítés:

A lencsét alaposan kiválogatunk. A sárgarépákat, a fehérrépát és a zellert apró kockára vágunk. Egy lábosba tesszük, vízzel felengedjük, sóval és kevés levesporral, babérlevéllel, cukorral és ecettel ízesítjük. Kb 35-40 perig nagyon kis lángon főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.

Ha ez kész főtt tarját vagy virslit szeletelünk bele.

Rántást készítünk: A vöröshagymát felkockázunk, megdinszteljük. Kevés lisztet adunk hozzá, alaposan elkeverjük. A tűzről levéve beletesszük a pirospaprikát. Egy kis levessel felhígítjuk a rántást, majd a lábosban lévő leveshez keverjük.

A tejfölt  a mustárral elkeverünk, majd ezt egy kis levessel felhígítjuk, és a kész leveshez keverjük.