Hozzávalók:
- 200g lencse
- 2-3 db sárgarépa
- 1 fehérrépa
- Fél zeller
- 1 tk só
- 1 lapos ek cukor
- 3-4 egész babérlevél
- 1 ek ecet
- kevés levespor
- 2 dl tejföl
- 1 tk mustár
A rántáshoz:
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 ek liszt
- 1 tk pirospaprika
Elkészítés:
A lencsét alaposan kiválogatunk. A sárgarépákat, a fehérrépát és a zellert apró kockára vágunk. Egy lábosba tesszük, vízzel felengedjük, sóval és kevés levesporral, babérlevéllel, cukorral és ecettel ízesítjük. Kb 35-40 perig nagyon kis lángon főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.
Ha ez kész főtt tarját vagy virslit szeletelünk bele.
Rántást készítünk: A vöröshagymát felkockázunk, megdinszteljük. Kevés lisztet adunk hozzá, alaposan elkeverjük. A tűzről levéve beletesszük a pirospaprikát. Egy kis levessel felhígítjuk a rántást, majd a lábosban lévő leveshez keverjük.
A tejfölt a mustárral elkeverünk, majd ezt egy kis levessel felhígítjuk, és a kész leveshez keverjük.