Hozzávalók (6-8 személyre):

  • 1 kg darált sertés lapocka
  • 8 szelet karaj (csont nélkül)
  • 8 szelet füstölt tarja
  • 1 malac köröm
  • szeletelt bacon szalonna 8-10 szelet (lábos méretétől függően)
  • füstölt császár szalonna 10-15 dkg
  • 2 db tojás (L méret)
  • 2 szál kolbász
  • 1 kg szálas savanyú káposzta
  • 1 nagyobb fej savanyú káposzta 
  • mangalica zsír vagy  növényi olaj
  • só, bors, pirospaprika, borsikafű, 2 ek liszt
  • 10-15 dkg rizs
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

  1. Elkészítjük a tölteléknek valót: kis csíkokra vágjuk a füstölt szalonnát és egy ek  zsíron vagy 1 ek növényi olajon megpirítjuk, majd az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, ha kész levesszük a tűzről és beletesszük a 4 gerezd  lereszelt fokhagymát 
  2. Ha a szalonnás hagyma kicsit hűlt, hozzátesszük a darált húshoz, beletesszük a 10-15 dkg jól megmosott rizst, fűszerezzük (só, bors, piros paprika, borsikafű 1-1 teáskanál) majd a két egész tojás hozzáadása után összegyúrjuk és pihentetjük legalább 20 percig)
  3. Előkészítjük a savanyú káposzta leveleket, amibe a töltelék kerül. A közepén lévő nagy eret elvékonyítjuk, a nagyobb leveleket ketté vághatjuk. Annyi töltelék kerül bele, hogy szépen fel lehessen tekerni és a két végét ügyesen benyomkodni. A szálas káposztát és a leveles káposztát és meg kell kóstolni és ha nagyon sós és savanyú ki kell hideg vízzel mosni.
  4. Mangalica zsírral kikenjük a cserépedényt (amit előtte egy éjszakára beáztatunk – a fedőt is!! természetesen egyszerű lábosban is készülhet, ez esetben ne használjuk a sütőt) és szeletelt bacon szalonnával kibéleljük. Erre jön egy adag szálas káposzta (az 1 kg 2/3 része). Rá szórunk 2 kanál lisztet és 2 evőkanál őrölt pirospaprikát.  A közepére kerül a malac láb. A káposztára kerül a 8 szelet füstölt tarja (legalább fél cm vastag szeletek legyenek),erre jönnek jó szorosan egymás mellé téve körbe-körbe a töltelékek , a következő réteg a 8 szelet karaj , sok felkarikázott füstölt kolbásszal. Befedjük a maradék szálas káposztával és a megmaradt leveles káposztával, amit vékonyra felszeletelünk. A tetejére is tehetünk még karikára vágott kolbászt.
  5. Felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem teljesen ellepje.
  6. Sütőbe is tehetjük (150 C fokon) vagy kis lángon főzzük a felforrástól 3-4 órán keresztül, ha kell pótoljuk a vizet. Csak rázogatni lehet. Aki cserépedényben főzi figyelni kell, hogy hideg sütőben kell elkezdeni a sütést, és itt is pótolni kell a vizet.

Jó étvágyat!