Szerencsére júliusban is számos ízletes friss gyümölcsből válogathatunk a piacokon. Összegyűjtöttünk néhányat a kedvenceink közül, hogy megmutassuk, nem csak finomak, de egészségesek is, számtalan pozitív élettani hatással.

Görögdinnye:

A görögdinnye köztudottan nagyon magas víztartalmú, ami nem csak a nagy melegben kiváló a vízháztartásunk helyreállítására, de nagyon jó hatással van a bőrünkre, és mivel serkenti a vizeletürítést, ezért a káros anyagok kiürítéséhez is hozzájárul.

A görögdinnye azonban nem csak magas víztartalma és jó íze miatt előnyös. Bár kevesen tudják, de vitamintartalma is jelentős. A-vitamint, B1-, B3-, és B6-vitamint, C-vitamint, kálciumot, magnéziumot, káliumot és rostot tartalmaz. Ezen kívül magas karotinoid tartalma miatt is érdemes fogyasztanunk.

Sárgadinnye

A sárgadinnye igazi ínyencség a nyári kánikulában. Legtöbbször csak magában fogyasztjuk, bár sok egyéb módon is élvezhetjük: Olaszországban pármai sonkával tekerve előételként tradícionális fogásnak számít, de ma már itthon is egyre gyakrabban találkozhatunk vele. Ezen kívül levesként, fagylalttal vagy akár aszalva is isteni finom.

A sárgadinnye remek íze mellett nagyon egészséges gyümölcs. Ásványi anyag és vitamin tartalma igen magas, többek között kálcium, kálium, vas, magnézium, réz, cink, króm, A-vitamin, C-vitamin és folsav tartalma miatt is ajánlott gyakran fogyasztani.

Béta-karotin tartalma miatt kiváló segítő a lázas, gyulladásos betegségekben. Az egész immunrendszerre pozitív hatással van, magas rost és ásványi anyag tartalma miatt pedig fogyókúrába is beilleszthető.

Szeder:

A szeder kivételesen magas antioxidáns tartalma mait kiváló a fertőzéses, gyulladásos betegségekben, gyakori fogyasztása pedig a memóriavesztéses állapotok kialakulását is csökkenti. Ezen kívül öregedésgátló és érvédő hatással bír, valamint az immunrendszert is erősíti.

Magas antocián tartalma miatt rákmegelőzőnek tartják. A szeder ellagsavat tartalmaz, mely a gyomor nyálkahártyájának gyulladásos betegségében nyújt segítséget.

Magas rosttartalma a gyomor-bélrendszer egészségének megőrzésében, K-vitamin tartalma pedig a véralvadási folyamat szabályozásában segít. 

Őszibarack:

Az őszibarack nevéből arra gondolhatnánk, hogy ősszel érő gyümölcsről van szó, de a nemesítésnek köszönhetően már számos korán érő változat van hazánkban. Az őszibarack egyes fajtáji az érési időn kívül is számos tulajdonságukban különböznek: van szőrös és kopasz, sárga és fehér húsú, stb. Ásványi anyag és vitamin tartalma azonban az összesnek hasonló: jelentős az A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin és kálium tartalma, ezen kívül tartalmaz fluoridot is, melynek nagy szerepe van fogaink egészségének megőrzésében.

Az őszibaracknak víztartalma igen magas, hozzávetőlegesen 80-85%-a víz, így kiválóan alkalmas szomjúságunk csillapítására, magas rosttartalma pedig hozzájárul a gyomor-bélrendszer egészséges működéséhez.

Sárgabarack:

A sárgabarack igen népszerű hazánkban, és habár frissen nem áll rendelkezésre az egész év során, aszalva, lekvárként, befőttként szinte minden háztartásban megtalálható.

Népszerűsége azonban nem csak az ízének köszönhető. Rendszeres fogyasztása jó hatással van szervezetünkre.

Igen magas az A-, B1-, B2- és a C-vitamin tartalma, ezen kívül számos ásványi anyagot tartalmaz: káliumot, magnéziumot, vasat, foszfort, kalciumot, mangánt, folsavat, kobaltot és ként. Jótékony hatásai közül kiemelendő a vértisztító, vizelethajtó, emésztést segítő hatása, és még a csontjainkat is erősíti.

Források és javasolt irodalom: