A marcipán egy cukrászipari alapanyag, amelyet blansírozott édes mandula és sziruposra főzött cukor elegyéből készítenek. Ehhez néhány szem keserű mandulát is adnak, amelynek a marcipán jellegzetes ízvilágát köszönheti.

Minthogy a mandula sokfelé megterem, számos elbeszélés létezik a mandula eredetét illetően.

Az egyik ilyen történet a lübecki mandula története. E szerint az 1400-as években Lübeckben éhínség dúlt, amikor a kikötőbe egy mandulát szállító görög hajó érkezett. A mandula megrendelője időközben csődbe ment, így egy helyi cukrász vásárolta fel a szállítmányt. Minthogy csak cukor volt a raktárában, így a megtört mandulát és a cukrot felhasználva készítette el az első mandula golyócskákat.

Magyarországra Beatrix királyné olasz szakácsaival érkezhetett a marcipán, Mátyás és beatrix lakodalmán szolgálták fel a vendégeknek. 

Manapság a marcipán egy nagyon népszerű, sokféle képpen használható cukrászati termék. A különbözően elkészített marcipánok színezve és ízesítve alkalmasak torták bevonására, díszek, figurák megformázására, melynek csak a képzelet szabhat határt.

Vannak olyan cukrász mesterek, akik hivatásuknak tekintik, hogy az általuk megformázott marcipánok tökéletesek legyenek. Az egyik ilyen mester volt Kopcsik Lajos, aki számos kitüntetést kapott munkásságáért.

„Ha szobrász lennék, kőből faragnám a figurákat. Ha festő lennék, vászonra pingálnám azokat.De én cukrász vagyok…” – Kopcsik Lajos

Hogyha még nem láttuk, érdemes megtekinteni munkásságát, a Kopcsik Marcipániának elnevezett múzeum-világban kiállított fantasztikus marcipán szobrokat. Kicsiknek nagyoknak élmény lesz!

Források és javasolt irodalom: