A mogyoróvajas keksz és általában a mogyoróvaj Amerikából származik (bár a világ számos pontján fogyasztanak ehhez hasonló, mogyoróból készült szószokat a tradicionális konyha részeként).
A mogyoróvajról először a 18-19. század fordulóján lehetett hallani, ekkor magas kalória és fehérje tartalma miatt került rivaldafénybe, és viszonylag olcsón lehetett hozzájutni. Azóta az amerikai konyha egyik meghatározó alapanyagává nőtte ki magát, mindenféle ételhez, a legbizarrabb íz-párosításokkal fogyasztják. Csak a legismertebb példa, a mogyoróvajas-lekváros kenyér például az amerikai családoknál tipikus reggeli csemegének számít.
Mára már itthon is könnyű hozzájutni ehhez a sós-édes csemegéhez, sőt sokan egyszerűen otthon készítik maguknak.
Habár a mogyoróvaj kalóriatartalma magas, cserébe tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, sőt zsírsav összetétele is kedvező. Többek között tartalmaz C-vitamint, E-vitamint, pantoténsavat, riboflavint, piridoxint, tiamint, niacint, folsavat, antioxidánsokat és magnéziumot is.

Ma a mogyoróvajas keksz napja alkalmából egy szuper receptet hoztunk nektek, érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
- 160 g mogyoróvaj
- 125 g vaj
- 200 g finomliszt
- 180 g barnacukor
- 1 tk sütőpor
- 1mk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 db tojás
Elkészítés:
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval, egy másik tálban pedig a tojáshoz keverjük a cukrot, majd mehet bele a mogyoróvaj és a vaj.
- A mogyoróvajas részhez keverjük a liszteset, alaposan összedolgozzuk, csomómentes sűrű masszát készítünk belőle.
- Kisebb, diónyi gömböket készítünk, amiket egy picit ellapítunk.
- 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Források:
https://www.origo.hu/tafelspicc/20130129-mogyorovaj-mire-valo.html